Genel kurul kararlarından hangisi yokluk yaptırımına tabidir?
Bu bağlamda, kurucu ve emredici kararların ihlali yokluk yaptırımına tabidir. Özetle, hukuki çıkarı olan herkes Genel Kurul kararının yokluğunu ileri sürebilir.
Genel kurulda hangi kararlar alınır?
Genel Kurul; Anonim şirketin yapısını oluşturan diğer organların seçimi, şirket kârının dağıtımı, şirket hesaplarının incelenmesi gibi şirketin temelini oluşturan konularda karar alır.
Genel kurul toplantılarından hangisinde Bakanlık temsilcisi bulunması zorunlu değildir?
Tek pay sahipli şirketlerin genel kurul toplantıları ile imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantılarında Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunluluğu, kuruluş ve ana sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlığın iznine tabi olan şirketler hariç olmak üzere kaldırılmıştır.
Genel kurulun devredilemez yetkileri nelerdir?
TTK Madde 616 I – Yetkiler MADDE 616 – (1) Genel Kurulun devredilemez yetkileri şunlardır: a) Ana sözleşmeyi değiştirmek. b) Üst düzey yöneticileri atamak ve görevden almak. c) Grup Denetçisi ve [1] Kanuni Denetçiyi atamak ve görevden almak.
Yokluk yaptırımı nedir?
Hukuki bir işlemin var olması için kanunen gerekli olan unsurların eksikliği varsa, buna gıyabi ceza denir. Hukuki bir işlemin hukuki hayatta var olması için gerekli olan bu unsurlardan biri veya birkaçı eksikse, hukuki işlem hukuki hayatta hiç yapılmamış, yani hiç var olmamış sayılır.
Yokluk yaptırım türü müdür?
Şimdi bu konuların hepsini tek tek öğrenelim. Hukukta devamsızlık nedir? İlk yaptırım türü olarak devamsızlıktan bahsedeceğiz. Devamsızlık özünde; hukuk dünyasında hiç ortaya çıkmamış bir sorunu ifade eder.
Genel kurulda ne karar alınır?
MADDE 421 – (1) Kanunda veya esas sözleşmede aksine hüküm bulunmadıkça, esas sözleşme değişikliğine ilişkin kararlar, şirket sermayesinin en az yarısının temsil edildiği genel kurulda hazır bulunan oyların çoğunluğu ile alınır.
Genel kurulun görev ve yetkileri nelerdir?
1- GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ Genel Kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkma hakkında son kararı verir; Üyeler Meclisi, Derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir. … Dernekler, Genel Kurul’un gerekli gördüğü yerlerde şube açabilirler (TMK m. 94).
Genel kurul kararı ne demek?
Anonim şirketlerde genel kurul, şirketin karar alma ve karar alma organı olup, ortakların veya temsilcilerinin usulüne uygun olarak toplanarak, belirli bir gündem üzerinde görüşmeleri ve karar almaları ile oluşur.
Yönetim kurulu kararı olmadan genel kurul yapılır mı?
Yönetim Kurulu, Genel Kurul’un Yönetim Kurulu toplantısı olarak toplanmasına karar verir.84 TTK Md. 390/1’e göre Yönetim Kurulu, Genel Kurul’u toplantı ve karar yeter sayılarına göre toplantıya çağırmalıdır. Ancak Yönetim Kurulu, yalnızca toplantı ve karar yeter sayılarına göre karar almak zorunda değildir.
Genel kurul kararını kim imzalar?
Tutanağın toplantı başkanı ve varsa bakanlık temsilcisi tarafından imzalanması yeterlidir, ancak tüm ortakların imzası yeterli değildir.
Genel kurul kararları noter onaylı olmak zorunda mı?
Yönetmelik m. 18 Temmuz tarihli değişiklikle, genel kurulda temsil için verilen vekaletnamenin noter tasdikli olması zorunluluğu getirilmiş ve noter huzurunda düzenlenen imza beyannamesinin noter tasdikli olmayan vekaletname ile birlikte sunulması imkânı kaldırılmıştır.
Genel kurulda ibra olmazsa ne olur?
Genel Kurul’un ibrayı reddetme kararına karşı, Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu üyelerinden her biri, kararların yerine getirilmesinin kişisel sorumluluğu gerektirmesi halinde, söz konusu kararın kanuna veya esas sözleşmeye ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal davası açabilir.
Olağan genel kurulda gündeme madde eklenebilir mi?
“Gerekli görülen diğer hususlar” gibi bir gündem maddesi, ancak görüşülecek konu önceden belirlenmiş ve gündemde yer almışsa gündeme alınabilir. (3) Kanun ve esas sözleşmeye göre Genel Kurul’un görev alanına giren ve Olağanüstü Genel Kurul gündemini oluşturan her türlü konu, Olağan Genel Kurul gündemine alınabilir.
Genel kurul yapılmazsa ne olur?
Size içinizi rahatlatacak bir haber verelim: Genel kurul toplantılarını zamanında yapmayan şirketlere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak.
Genel kurul kararları tescile tabi midir?
Türk Ticaret Kanunu’nun 450. maddesine göre, Genel Kurul’un esas sözleşme değişikliğine ilişkin kararının, yönetim kurulu tarafından şirketin merkezi ve şubelerinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ettirilmesi zorunludur.
Genel kurul kararlarına karşı iptal davasını kimler açabilir?
Bu sebepler şunlardır; Kanuna, esas sözleşmeye ve dürüstlük ilkesine aykırıdır. Genel kurul kararının iptali talebi, pay sahipleri, yönetim kurulu veya yönetim kurulu üyelerinden herhangi biri tarafından yapılabilir.
Genel kurulda ibra olmazsa ne olur?
Genel Kurul’un ibrayı reddetme kararına karşı, Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulu üyelerinden her biri, kararların yerine getirilmesinin kişisel sorumluluğu gerektirmesi halinde, söz konusu kararın kanuna veya esas sözleşmeye ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal davası açabilir.
Hukuk Genel Kurulu kararları kesin mi?
Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kararları kesin olup, bu kararlara karşı başka bir yargı merciine başvurulamaz.