Anonim şirketlerde genel kurulu kimler toplantıya çağırabilir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun, anonim şirketlerin genel kurullarını çağırmaya yetkili kişileri düzenleyen 410 uncu maddesinin “Yetkili ve Yetkili Organlar” başlığı altında; “(1) Genel kurul, yönetim kurulu tarafından görev süresi sona erdikten sonra da toplantıya çağrılabilir.
Anonim şirketlerde genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?
Olağan Genel Kurul, her yıl hesap döneminin bitiminden itibaren üç ay içinde toplanır. Şirket Ana Sözleşmesi hükümlerine göre ve gerek duyulması halinde Genel Kurul olağanüstü toplanır. (2) Genel Kurul, toplantı tarihinden en az onbeş gün önce toplantıya çağrılır.
Anonim şirketlerde yönetim kurulu toplantısı nasıl yapılır?
Yönetim Kurulu; Şirket işleri gerektirdiğinde Yönetim Kurulu Başkanı, vekili veya üyelerden birinin daveti üzerine toplanır. Yönetim kurulu toplantıları genellikle şirketin kayıtlı merkezinde yapılır. Ancak, üye tam sayısının çoğunluğunun onayı ile kayıtlı merkez dışında bir yerde de toplantı yapılabilir.
Denetçi genel kurulu toplantıya çağırabilir mi?
Özetle, anonim şirketlerde, kanun veya şirket tüzüğü ile yetkilendirilmiş kişiler, ortaklığın genel kurulunu toplantıya çağırabilirler. Örneğin, genel kurul, denetçi gibi yetkili bir kişi tarafından toplantıya çağrılırsa, genel kurulda alınan kararlar geçersiz sayılır[2].
Hangi durumlarda Çağrılı genel kurul yapılır?
Buna göre; “Yönetim kurulu hazır bulunmuyorsa veya düzenli olarak toplanamıyorsa yahut toplantı için yeter sayı sağlanamıyorsa, pay sahibi, mahkemenin iznini alarak, Kanunun 410 uncu maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca genel kurulu toplantıya çağırabilir.”
Limited şirketlerde genel kurul çağrısı nasıl yapılır?
Türk Ticaret Kanunu 617/II’ye göre, genel kurul toplantı tarihinden en az 15 gün önce toplantıya çağrılır. Bu süre ortaklık sözleşmesinde 10 güne kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir. Limited şirketlerde, ortaklar genel kurula Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ve şirketin internet sitesinde ilan edilerek davet edilir.
Anonim şirketlerde genel kurulun yetkileri nelerdir?
Anonim şirketlerde genel kurulun görev ve yetkileri. Şirket kurulurken hazırlanan esas sözleşmede yapılan değişiklikler, şirket yönetim kurulunun seçimi ve görevden alınması gibi şirket için önemli sayılabilecek kurumsal bir değerdir.
Anonim şirketlerde genel kurul yapılmazsa ne olur?
Genel kurul toplantısının yapılmaması bu nedenle asliye ticaret mahkemesi tarafından “şirketin feshine karar verilmesi” hukuki yaptırımıyla cezalandırılmıştır. Aslında şirketin feshi şirket ve ortakları için ağır bir yaptırımdır.
Olağanüstü genel kurul çağrısı nasıl yapılır?
Apartman maliklerinin üçte birinin veya yönetici veya denetçinin daveti üzerine olağanüstü toplantı yapılabilir. Bu toplantıya davet, apartman maliklerine imza ile gönderilmeli veya taahhütlü posta ile bildirilmelidir. Davet mektubunda toplantının yeri, saati ve gündemi belirtilir.
Yönetim kurulu toplantıya nasıl çağrılır?
Genel Kurul, Şirket internet sitesinde* ve Şirket Esas Sözleşmesinde belirtilen Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanan ilanla toplantıya çağrılır. Bu bildirim, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır.
Genel kurul toplantısı nasıl yapılır?
Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğuyla, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte iki çoğunlukla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.
Yönetim toplantısı ne zaman yapılır?
Yönetici, kat maliklerini, yönetim planında gösterilen zamanda veya yönetim planında böyle bir zaman gösterilmemişse her takvim yılının ilk ayı içinde olağan genel kurul toplantısına çağırmak zorundadır.
Anonim şirketlerde genel kurulu toplantıya kim çağırır?
TTK maddesi, Genel Kurulu toplantıya çağırma yetkisinin esas olarak Yönetim Kuruluna ait olduğunu belirtmektedir. 410/I Tüzük ETTK Md. 365. maddenin aksine denetçiye böyle bir yetki vermemiş olup, tasfiye memurları da görevlerine ilişkin konularda yetkili kılınmıştır43.
Anonim şirketlerde denetim kurulu zorunlu mu?
TTK’ya baktığımızda anonim şirketlerde denetim yetkisi öngörülmediğini, ancak denetimin zorunlu olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla anonim şirketin denetimi şirket içinde veya dışında yapılabilir. Harici denetim bağımsız denetimdir. Genel kurul tarafından talep edilen denetim ise özel denetimdir.
Anonim şirket genel kurulunda bakanlık temsilcisi zorunlu mu?
Bu nedenle, halka açık anonim şirketlerin genel kurul toplantılarında Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunludur. Zorunlu olmamakla birlikte; halka açık olmayan şirketlerin genel kurul toplantılarını elektronik ortamda yapmalarına karar vermeleri halinde, bu toplantılarda Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunludur.
Olağanüstü genel kurul çağrısını kim yapar?
Kat maliklerinin üçte birinin veya yönetici veya denetçinin talebi üzerine olağanüstü toplantı çağrılabilir. Bu toplantıya çağrı, kat maliklerine imza ile gönderilmeli veya taahhütlü posta ile bildirilmelidir.
Yönetici toplantıya çağırmazsa ne olur?
Yönetici kat mülkiyeti kurulunu toplantıya çağırmazsa, yönetici değiştirilir. Yönetici, vekalet sözleşmesine (borçlar hukukuna) göre sorumludur. Bunu başarmak için yerel hukuk mahkemesinde dava açılır. Hakim, kurul toplantılarına başkanlık edecek bir görevli atamalıdır.
Anonim şirketlerde genel kurulun yetkileri nelerdir?
Anonim şirketlerde genel kurulun görev ve yetkileri. Şirket kurulurken hazırlanan esas sözleşmede yapılan değişiklikler, şirket yönetim kurulunun seçimi ve görevden alınması gibi şirket için önemli sayılabilecek kurumsal bir değerdir.
Genel kurul toplantısı ne demek?
Genel kurul, bir derneğin veya tüzel kişiliğin en önemli kararlarının alındığı organdır. Genel kurulda, derneğin tüzüğünü değiştirirken, derneğin yönetim ve denetim kurulu organlarını belirlerken, oylama seçimleri yaparken vb. gibi önemli faaliyetler yürütülür.