Karatay’ın neyi meşhur?
Oldukça etkileyici ve anıtsal bir görünüme sahip olan Karatay Kervansarayı, ünlü Selçuklu Veziri Celaleddin Karatay tarafından Hicri 638 (Miladi 1240) yılında yaptırılmıştır.
Konya’nın en çok neyi meşhur?
Konya’nın en meşhur yemeği etli ekmektir ve ziyaret edilecek en önemli yer Mevlana Türbesi ve Müzesi’dir. Konya’nın meşhur olduğu şey, belirtilen iki özelliğin dışında başka unsurları da içerir. Konya kültürel olarak öne çıkan bir ildir. Çok önemli isimler Konya’nın tarihi temelini ve yapısını oluşturur.
Konya Karatayda ne var?
Karatay Çini Eserler Müzesi, Kemaliye Medresesi, Şemsi Tebrizi Türbesi, Koyunoğlu Müzesi, Sultan Selim Camii, Şerafettin Camii, Yusufağa Kütüphanesi ve Mevlana Kültür Merkezi ilçedeki kültür varlıklarıdır.
Konya’nın neyi meşhur tatlısı?
Höşmerim adlı bu tatlıyı Türkiye’nin birçok farklı yerinde görmüş olabilirsiniz. Özellikle Marmara bölgesiyle ilişkilendirilen tatlılardan biri olarak kabul edilir. Ancak Konya’daysanız, Konya usulü Höşmerim tatlısını mutlaka denemelisiniz.
Karatay nasıl bir yer?
Konya’nın en az gelişmiş merkezi ilçesidir. Selçuklular çok katlı yapılarıyla öne çıkarken, Karatay çoğunlukla tek katlı evlerden oluşmaktadır. Ama fena değil, çünkü burada Konya’da gecekondu olmadığını söylememizi sağlayan yapılaşmayı görebilirsiniz.
Karatay kaçıncı sırada?
KTO Karatay Üniversitesi, SIR 2022 sıralamasında dünyada 4101. sırada yer almaktadır. KTO Karatay Üniversitesi Dünya Üniversite Sıralamasına göre; Fizik ve Astronomi alanında dünyada 691., Ortadoğu ülkeleri arasında 129., OECD ülkeleri arasında 599. ve Türkiye’de 38. sırada yer almıştır.
Konyada hediyelik ne alınır?
Küflü peynir, Tulum peyniri, Gevrek, Mevlana şekerlemeleri ve lokum mutlaka almanız gereken lezzetler arasında yer alıyor. Mevlana figürleri, halılar ve kilimler şehirde sıkça görülebilecek hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. Kadınlar Pazarı ve Melike Hatun Pazarı yöresel lezzetleri bulabileceğiniz alışveriş noktaları arasında yer alıyor.
Konya deyince akla ne gelir?
Yani Konya’dan bahsettiğinizde, akla ilk gelen şey bu şehrin meşhur yemeğidir. Köfte birçok şehirde olmazsa olmaz bir yiyecektir. Konya usulü etli ekmek çok meşhurdur. Hatta Orta Anadolu bölgesinde insanlar kahvaltıda etli ekmek bile yerler.
Konya neden ünlü?
Selçuklu Devleti’nin başkenti olan Konya, Hz. Mevlana ve Nasreddin Hoca gibi dünyaca ünlü şahsiyetleri bünyesinde barındırması nedeniyle önemli bir turizm noktasıdır. Şehrimizdeki 166 otel arasında 14. sırada yer almaktadır, bunların 8’i 5 yıldızlı oteldir.
Karatay ismi nereden gelir?
Karatay ismi, tarihi ve köklü bir geçmişe sahip Türk isimlerinden biridir. “Kara” kelimesi güç, büyüklük veya asaletle ilişkilendirilebilirken, “tay” kelimesi “tay”, genç bir at anlamına gelir. Bu nedenle, Karatay “kara at” veya “asil at” anlamına gelebilir.
Konya Karatay hangi ilçeye bağlıdır?
Karatay ilçesi, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin üç merkez ilçesinden biridir. Karatay ilçesi, 20.06.1987 tarihli ve 3399 sayılı Üç İlçenin Kurulması Hakkındaki Kanun ile Konya ilinin merkezinde kurulmuş olup, daha sonra bu kanun 10.11.2011 tarihinde değiştirilmiştir.
Konya nereden ayrıldı?
1074 yılında kurulan ve başkenti İznik olan Anadolu Selçuklu Devleti, Birinci Haçlı Seferi sonunda İznik’i kaybedince başkent Konya’ya taşındı. Başkent olduktan sonra her geçen gün gelişen ve birçok mimari eserle donatılan şehir, kısa sürede Anadolu’nun en gelişmiş şehirlerinden biri haline geldi.
Konyada neler ünlü?
Mevlana Müzesi ve Türbesi. Meram Bağları, Sille Köyü, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Karatay Müzesi, İnce Minare Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Kurtuluş Savaşı Şehitleri Anıtı.
Konya’nın meşhur yemeği nedir?
Konya mutfağının ünlü yemekleri arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi çeşitli lezzetler yer alır. Konya denilince akla ilk gelen yemeklerden biri Etli Ekmek’tir.
Konya yöresel ürünler nelerdir?
Konya’nın yöresel yemekleri arasında bamya çorbası, batik, düğün pilavı, çebiç, etli ekmek, arasi çorbası, su böreği, fırın kebapları, Mevlana böreği, papara, tirit, kaya, sac böreği, batik, kabak kaymağı, etli topalak çorbası ve erişteli yoğurt yer alıyor. Çorba da var.
Canan Karatay ne ile besleniyor?
Canan Karatay diyeti, proteinler, sağlıklı yağlar ve bazı kompleks karbonhidratlardan oluşan dengeli bir beslenme programıdır. Diyetin temelini ceviz, badem, fındık, fıstık, salatalık, baklagiller, sebzeler, yoğurt, peynir, süt, yumurta, tereyağı, balık ve et gibi sağlıklı besinler oluşturur.
Canan Karatay neyi buldu?
1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi tedavi kliniğinde baş asistan olarak çalıştı. Bu arada Türkiye’de kardiyolog olarak (cerrahi yardım almadan) yeni bir çığır açtı. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı.
Canan Karatay hangi tava?
Karatay diyet kitabında şöyle diyor: “Yemek pişirmek için cam, çelik veya emaye tencere ve tepsiler kullanılır. Alüminyum ve Teflon’dan uzak durulur!” (1) cümlesini okuduktan sonra bir arama başlattık. İlk olarak Teflon tavalardan uzak durduk ve bunun yerine seramik kaplamalı tavalar aldık.
Karatay ne amaçla yapılmıştır?
Medrese, Selçuklular döneminde Sille taşından, hadis ve tefsir ilimlerinin okutulması amacıyla “kapalı medrese” tipinde inşa edilmiştir.